Створення скриптів в GTA 5 на C#: з чого почати? Частина перша

12 листопада 2018
Пейдж

Привіт. Мене звуть Пейдж. У найближчий час я буду твоїм персональним наставником. Ти хочеш навчитися створювати скрипти для GTA 5 на мові C#? Ти прийшов за адресою.

Знай, що я не зможу дати тобі всі навички володіння мовою. Але не хвилюйся, для цього існує безліч різних туторіалів, книг, відео-лекцій. Але, як і в разі з іноземними мовами, щоб зрозуміти мову програмування, необхідно використовувати її на практиці. Тому ми будемо писати з тобою скрипти для GTA 5.

Які скрипти?

Які ти захочеш. Тільки не читерські. Я, звичайно, можу зламати будь-який захист, але цьому навчати тебе не буду, добре? Ми з тобою займемося скриптами для одиночної гри. Ти познайомишся з внутрішнім функціоналом GTA 5, який досить обширний. Він настільки величезний, що ще не був до кінця вивчений, уявляєш?

Але не бійся. Все, що потрібно для створення повноцінного мода, вже давно відомо. З цим не виникне жодних проблем.

Перш ніж приступити, тобі потрібен софт. Скачай і встанови Visual Studio. Саме в цьому редакторі ми створимо з тобою перший скрипт.

Встановив? Добре, відкривай програму. Не лякайся, знайди в верхньому кутку пункт "Файл" - "Створити" - "Проект". У з'явившомуся вікні знайди розділ "C#", "Класичний додаток Windows", "Бібліотека класів (.NET Framework"). Натисни ОК.

Создание скриптов в GTA 5 на C#: c чего начать? Часть первая

Перед тобою відкрилася робоча область і початкові рядки коду. Але до цього ми повернемося пізніше. У правій колонці знайди "Обозреватель рішень". Там буде відображатися створений тобою проект. Знайди там пункт "Посилання", натисни на нього правою кнопкою миші - "Додати посилання". Натисни кнопку огляд і додай файл ScriptHookVDotNet2.dll. Він повинен бути встановлений у тебе в грі, якщо ти все ж вирішив займатися скриптингом

Також до проекту необхідно підключити стандартну бібліотеку Windows - System. Windows. Forms

Тепер необхідно додати простір імен на початку скрипта:

using GTA;
using GTA.Native;
using GTA.Math;
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Drawing;
using System.Reflection;
using System.Windows.Forms;

У наш вже готовий код допишемо налаштування, щоб наш клас успадкував GTA.Script:

Тепер додамо в наш код конструктор. Конструктор запускається один раз при запуску гри, тому додавай туди тільки те, що повинно бути запущено один раз. Давай впишемо туди події KeyDown:

Як бачиш, редактор підкреслює ці рядки червоним, ніби там помилка. Помилка в тому, що ми тільки що оголосили події, але не вписали їх у код. Давай це виправимо:

Помилка виправлена. Тепер цей код можна запустити в грі. Але нічого не станеться, тому що він порожній. Давай додамо щось. Наприклад... Дамо гравцеві 5 зірок розшуку при натисканні певної клавіші. Що для цього потрібно? Нам необхідно перехопити натискання клавіші! Для цього ми і додали подію KeyDown: вона спрацьовує при кожному натисканні клавіш на клавіатурі, а клас KeyEventArgs містить всі дані про натиснуту клавішу. За допомогою оператора IF ми можемо дізнатися, чи натиснута потрібна нам клавіша, і якщо так, то ми видамо гравцеві зірки розшуку.

Тепер ускладнимо наш скрипт. Якщо гравець вже видав собі 5 зірок розшуку і намагається видати їх ще раз, повідомимо його про це повідомленням на екрані. Вивести текст на екран можна командою UI.ShowSubtitle("Твій текст");

Зверни увагу, GTA 5 підтримує стандарт Unicode, це означає, що ти можеш писати українською мовою без жодних проблем.

Наш скрипт готовий. Знайди в верхньому меню пункт "Збірка" - "Зібрати рішення".

Якщо все пройшло успішно, у вікні ти знайдеш шлях до свого dll файлу. Якщо в процесі збору виникли помилки, скидай скріншот у коментарі, я спробую тобі допомогти.

Скрипт необхідно покласти в папку Scripts, яка знаходиться в кореневій папці GTA 5. Якщо її немає, то просто створи і поклади туди свій скрипт.

Давай зайдемо в гру, і переконаємось, що наш скрипт працює. Зірки розшуку видаються на англійську клавішу H, ти ж можеш вибрати будь-яку іншу на свій розсуд.

Вітаю! Ти зробив свій перший скрипт. Вивчай особливості C#, щоб в повній мірі володіти ним, і читай мої гіди по скриптингу в GTA 5. В деяких з них ти можеш знайти унікальне завдання, за виконання якого зможеш отримати різні плюшки на цьому сайті. Бажаю удачі!

Рекомендуемые файлы