ШІ-пошук від Google став жертвою жарту, публікуючи хибні факти про GTA 6
Вчора, 13:44
Diana Golenko
Інтернет заполонили чутки про те, що в Grand Theft Auto 6 з'явиться спеціальна «кнопка тверка». Меми, пости та обговорення в Reddit і X (Twitter) множилися з неймовірною швидкістю, а пошукова система Google навіть включила цей «факт» у свій ІІ-огляд. Однак все це виявилося розіграшем, влаштованим одним ютубером.
Автор містифікації — Джеффері Філліпс (Jeffery Phillips). В інтерв'ю Polygon він розповів, що протягом трьох місяців, з липня по вересень, публікував жартівливі пости, перевіряючи, наскільки легко можна ввести інтернет в оману. «Я поняття не маю, скільки часу я витратив на публікації, але це було не так вже й багато. Іноді я публікував всього одну-дві новини», — пояснив він.
Неочікувано розіграш набув вірусного масштабу: через оновлення Google, який став активніше використовувати Reddit у результатах пошуку, алгоритми сприйняли жарт як достовірний факт. Коли один з користувачів вимагав доказів, Філліпс жартома відповів: «Rockstar мені зателефонували» — і цього виявилося достатньо, щоб потрапити в ІІ-відповідь Google.
«Я був у шоці, коли побачив, що мої коментарі використовувалися як джерело. Навіть не намагався зробити це правдоподібно».
Тепер створений ним сабреддит перетворився на майданчик для експериментів інших користувачів, які публікують свої власні «факти», перевіряючи, наскільки довірливий штучний інтелект. А користувачі вкотре переконалися, що використовувати ІІ для пошуку інформації небезпечно.
Зате достовірно відомо, що над GTA 6 працюють всі 10 підрозділів Rockstar Games – найбільша з них індійська студія.