Створювачі відомих ігор розповіли, чим їх надихнула GTA 3

4 листопада 2021
Arsvoboda

Розробники з Insomniac Games, Media Molecule, Capcom, Remedy, Bend Studio, Arkane розповіли в PlayStation. Blog про те, чим їх надихнула GTA 3.

Браян Гастінгс. Insomniac Games

«GTA 3 змінила мій погляд на те, що робить ігри захоплюючими. Ігри завжди полягали в тому, щоб стрибати, вбивати ворогів, вирішувати головоломки — виконувати завдання, розроблені для вас дизайнером. GTA 3 стала першою грою, в якій ви дійсно розважалися самостійно. Це змусило мене переосмислити, як дослідження світу, використання гаджетів і зброї в Ratchet & Clank можуть дозволити гравцям розважатися та підходити до ігрового процесу по-своєму».

Хідеакі Іцунo, директор Capcom

«GTA 3 була грою з дивовижним ступенем свободи. Її випустили в той час, коли ми з усіх сил намагалися створити гру з одним шляхом проходження в рамках можливостей PS2. Я був вражений тим, як була зроблена гра. Вона охопила реалії, які пов'язані з концепцією відкритого світу, замість того, щоб обмежувати ігровий процес, щоб уникнути всіх потенційних збоїв, які можуть виникнути. Японська версія гри була випущена Capcom, і я пам'ятаю, як подумав: "Я радий, що на їхньому боці"».

Тара Сондерс. PlayStation London Studio

«Я виросла, граючи в 2D платформери з боковим видом, у яких був чіткий шлях з А в Б, який можна було опрацювати методом проб і помилок. Що дійсно виділялося для мене в GTA 3, так це свобода, яку вона давала. Ви могли грати так, як хотіли, в ігровому світі, який здавався правдоподібним. Зникла автоматична завантаження та переходи між рівнями. Ви без проблем переходили від водіння, бігу по місту та дослідження будівель до виконання місій у бажаному темпі. В деякому сенсі свобода була приголомшливою. Можливість грати по-своєму і змінювати тон гри не втекла від мене. Ймовірно, це був один з перших серйозних зсувів в ігровому дизайні».

Мікаель Касурінен, директор Control. Студія Remedy

«Я пам'ятаю, як увійшов в офіс Remedy на початку листопада 2001 року. Я був схвильований, трохи стурбований. Це був мій перший робочий день. Перше, що я побачив, — це група людей біля телевізора. Дехто сміявся, інші дивилися, втративши дар мови. Вони грали в GTA 3. Це було провокаційно, несподівано, безмежно весело, і від гри неможливо було відмовитися. Це був тектонічний зсув в іграх, який заклав основу для моєї кар'єри і вплинув на мою роботу до сьогодні».

Юя Токуда, директор Monster Hunter World. Студія Capcom

«GTA 3 подарувала мені неймовірне відчуття занурення, яке виникає завдяки здатності діяти вільно і бачити реакцію світу на мої дії — цей унікальний досвід — це те, що можуть доставити тільки ігри. І оскільки виразна сила ігор з роками зросла, ігровий дизайн, орієнтований на занурення, став стандартом для проектів рівня AAA. GTA 3 встановила цей стандарт, і я впевнений, що він буде впливати на творців ще багато років».

Рон Аллен. Bend Studio

«Я пам'ятаю, як дізнався про GTA 3 під час нашого прес-туру по Siphon Filter 3. Гра була настільки ажіотажною, що їй було неможливо відповідати. Це здавалося неправильним. Я не міг повірити всьому, що міг зробити в цій грі. Розробники справді відкрили нам очі на те, що таке можливе. Рідко з'являється гра, яка змінює ваш погляд на індустрію. Цією грою була GTA 3».

Річард Франке. Media Molecule

«GTA 3 вразила мене, оскільки це був якісний стрибок у дизайні відеоігор. Вона встановила планку для відкритих світів, наповнених процедурними системами, які працюючи разом, створюють виникаючу ігрову площадку з безмежними можливостями».

Стів Уокер. Firesprite Games

«GTA 3 справді зруйнувала моє розуміння того, чого може досягти велика команда з сильним технічним баченням. Деталізований і живий відкритий світ став величезним стрибком вперед, безліч контенту, створеного вручну. Хоча все було обмежене технічними можливостями, необхідними для роботи гри, ми також побачили, як фізичні технології дозволяють запускати різноманітні нелінійні місії. Поєднання музики, гумору і чистої свободи зробили GTA 3 однією з найбільших ігор усіх часів».

Дінга Бакаба. Arkane Lyon

«Мене вразили не масштаби чи свобода, я вже відчув це в The Elder Scrolls 2: Daggerfall. Натомість у мене була група з трьох друзів. Ми проводили багато часу разом, граючи в ігри. І коли вийшла GTA 3, ми грали в неї постійно. Справа в тому, що ми не виконували сюжетні чи побічні місії. Це були дні, тижні і місяці, коли ми возилися в місті, розповідали собі історії, хаотично реагували на живий світ і кидали виклики один одному. І найчарівніше було те, що щоразу, коли на екрані з'являвся хтось новий, він природно залучався, не обов'язково граючи, але коментуючи, просячи гравця спробувати щось… Цей досвід відкрив мені очі на силу ігрового процесу і історій, які, можливо, вперше в іграх мають виразну силу. Створювані в GTA 3 історії були чимось, що могло сподобатися не лише гравцям, але й глядачам. Це те, що стало невід'ємною частиною ігор з ростом потокової передачі ігрового процесу, і, зокрема, дивовижної GTA Online, з її рольовою взаємодією, цього разу з участю більше ніж одного гравця».

Коші Наканісі. Директор Capcom

«В той час я ще не приєднався до Capcom і пропонував свій проект американському видавцеві. Я хотів зробити гру, яка була б заснована на пісочниці Tenchu, але GTA 3 пішла далі цього. Я пам'ятаю, як думав: "Як вони зробили таку гру на PS2?" Не лише з точки зору ігрового процесу, але й з технічної точки зору. У відповідь на подальшу розробку ігор з відкритим світом я вирішив робити прямо протилежне і створити маленьку, вузьку, щільну хоррор-гру, так народилася Resident Evil 7. В якомусь сенсі Resident Evil 7 могла з'явитися на світ через GTA 3. Дякую і вітаю з 20-річчям GTA 3».

Казухіро Цучія. Продюсер Capcom

«Коли я був ще молодим, і концепція відкритого світу ще не була створена, старші розробники часто говорили: "Якщо ви прагнете до гри, яка дозволяє вам робити все, що завгодно, ви отримаєте гру, яка не дозволяє робити нічого". Це було попередженням, щоб нагадати собі про відстань між ідеалом і реальністю. Але коли вийшла GTA 3, я пам'ятаю, як був шокований тим фактом, що була реалізована гра, в якій все можливо і це весело. Мені не потрібно говорити вам, що GTA встановила новий стандарт ігрового процесу. Шоком для мене стало те, що назва Grand Theft Auto означала "угон автомобіля". Я — японець, тому мені здалося, що у цієї назви більш грандіозне значення...»

Рекомендуемые файлы