Гардероб GTA 5: як створювалася одяг для персонажів

22 липня 2014
Evgenii Sokolov

Куртки, костюми, штани, шорти і навіть акваланги не просто взяли і виникли в головах розробників GTA 5, а потім з'явилися в величезному світі гри. І над ними не працювали дизайнери персонажів. Їх розробкою займалася Лін Паоло, яка до цього протягом двадцяти років підбирала гардероб зіркам популярних телешоу. На її рахунку роботи в таких відомих серіалах, як "Бесстыдники", "Саутленд", "Швидка допомога" та багатьох інших. Завдяки її багаторічному досвіду одяг героїв GTA 5 такий яскравий і запам'ятовуючий.

Роботу художників по костюмах рідко обговорюють, але її не можна недооцінювати. Ще зовсім недавно одяг для персонажів підбирав концепт-дизайнер або дизайнер персонажів, але розробники GTA 5 вирішили піти ще далі і найняли Лін для роботи над своїм блокбастером. А роботи було дійсно багато. У цьому величезному відкритому і деталізованому світі одяг потрібно було зробити не тільки для кожного з героїв, але й для звичайних перехожих.

Спочатку з Лін зв'язався Майкл Кейн (Michael Kane) з Rockstar Games.

"Майкл Кейн дивився серіали "Бесстыдники" і "Саутленд". Він живе в Единбурзі (Шотландія) і йому здалося, що стиль головних героїв цих серіалів підходить і GTA 5", - пояснює Лін.

GTA 5 була одним з найзасекреченіших проектів в ігровій індустрії за останні роки. Секретність була такою, що багато розробників навіть не знали для якого проекту вони трудяться. Поговаривають, що навіть виконуючі головні ролі актори до підписання свого контракту не знали про який проект йдеться. Лін теж нічого не говорили, навіть не повідомили подробиць про головних героїв, для яких їй належало розробити костюми.

"Через високий рівень секретності, щоб не пробовтатися нічого зайвого, ми обговорювали кожного персонажа не уявляючи, ким він є у світі гри", - згадує вона. - "Це було досить кумедно - працювати над тим, кого навіть не знаєш і не маючи уявлення про саму гру. Я навіть поняття не мала, що це буде за гра, тому все це походило на роботу в кромішній темряві".

Лін знадобився її багаторічний досвід роботи над кіно і телебаченням.

"Майкл і його команда прислали мені концепти безлічі персонажів. Вони були дуже детальні і різноманітні. У кожного персонажа повинно було бути безліч варіацій зовнішнього вигляду. Серед них були студенти, хіпі і багато інших. Я була вражена тим, наскільки це детальні концепти, але ще більше здивувалася, коли побачила Білла Маки з "Бесстыдников" на парі концептів, а на концептах LAPD були хлопці з "Саутленда". Через високий рівень секретності мені нічого не говорили про сюжетну лінію, тому про особистості героїв можна було судити тільки по цих концептах".

Крім того, належала величезна робота над другорядними персонажами. Паоло порівнює таких персонажів з масовкою, яку використовують режисери при зйомці фільмів або серіалів. У GTA 5 ця масовка представляє собою нещо більш складне, адже іноді головний герой повинен вбити або покалічити персонажа з масовки.

"Ми почали сканувати одяг, обговорювати кольори, текстуру та інші питання перенесення реального одягу в цифровий формат. Але коли справа дійшла до відтворення цифрової копії цього одягу, то тут ми зіткнулися з певними труднощами. Я не мала уявлення, як має проходити процес створення дизайну одягу для гри".

Але на допомогу Лін прийшли самі розробники:

"Велику дослідницьку роботу провела команда Rockstar. Як і я, вони взялися за створення концептів. Це допомогло зрозуміти, як має виглядати кожен персонаж, що він має носити і ким він був у самій грі".

"Як художник по костюмах, я часто працюю в тісній співпраці з акторами телебачення та кіно, з якими ми обговорюємо всі деталі персонажа. Але розробники з Rockstar, які прожили в цій грі кілька років, були єдиними людьми, які могли знати всі ці нюанси і внести необхідні зміни - вони знали цю гру набагато краще за мене".

Таким чином, частину роботи Лін виконали самі розробники. Звісно, серед них не було таких спеціалістів по костюмах, як Лін, тому пізніше вона змогла внести необхідні корективи у зовнішній вигляд персонажів.

"Зараз, коли я бачу процес цілком, то розумію, що продовжити роботу з художником по костюмах було правильним рішенням, тому що всі ці дрібні зміни в кольорі та інших деталях можна було обговорити на більш пізній стадії розробки. Обідно, що багато розробників не повертаються до роботи над зовнішнім виглядом одягу персонажів після процесу сканування".

Незважаючи на те, що процес створення костюмів був у багатьох аспектах схожий з процесом підбору одягу для героїв кіно та серіалів, мали місце і суттєві відмінності.

"Команда Rockstar могла змінювати колір, текстуру та інші деталі одягу, щоб створити більше різних персонажів. Під час роботи над кіно та серіалами у мене такої можливості не було, але працювати на ранніх стадіях розробки проекту було досить весело".

В кінці розробники одягали реальних акторів у різні наряди, а потім використовували тривимірне сканування, щоб передати їх унікальний стиль. Крім того, довелося просканувати масу аксесуарів, які потім можна було одягнути на персонажів: головні убори, окуляри, годинники та інше.

Результат вийшов дійсно відмінним. І Лін цілком задоволена виконаною роботою.

"В цілому мені все подобається. Я думаю, що в цій грі деталі виглядають більш органічно і реалістично в порівнянні з попередніми частинами. А ще я рада, що моя донька Гемма подарувала свій образ одному з внутрішньоігрових персонажів. Мені сподобався процес, я захоплена технологією і була б рада взяти участь у розробці наступної гри".

"Я сподіваюся, що інші команди розуміють, що над одягом кожного персонажа потрібно серйозно працювати. Вигляд і текстура одягу дійсно додають грі реалізму. Я часто дивлюся на ігри, і все виглядає так блякло. Розробники з Rockstar виконали чудову роботу і навіть знайшли час, щоб прилетіти в Лос-Анджелес, де я змогла допомогти їм у створенні дійсно цікавих і реалістичних костюмів для героїв".

Спеціально для LibertyCity.Ru за матеріалами tyrannyofstyle.com і wow247.co.uk

Рекомендуемые файлы