Ендрю Райнер про GTA 4
1. Я чув, що в Ліберті-Сіті більше не можна літати. Що сталося? Я любив серію за те, що в ній можна було політати.
Неправда. У грі немає літаків, але літати можна. Це може означати лише одне — у грі є вертольоти. Як зазначив Дэн, це всього лише одне місто, і літаки дійсно не дуже добре вписуються в геймплей гри. Але польоти все ще грають важливу роль у ігровому процесі.
2. Ви бачили пішоходів жіночої статі? Вони симпатичні дівчата?
Ох... Чесно кажучи, мені цікаво, чому кожен другий про це запитує. Це дійсно важливе питання? Якщо моя пам'ять мені не зраджує, то я не пригадую, щоб ловив себе на думці "чувак, це класна дівчина", але я можу підтвердити, що дівчата-пішоходи в грі є. Їх там дуже багато. Вони ходять по магазинах. Вони розмовляють. Вони навіть носять одяг.
3. Помітили ви якісь ознаки зміни пір року (зима, літо, весна...)?
На жаль, демо-версія, надана Rockstar, триває всього лише 15 хвилин. Зміна часу доби однозначно присутня, але чи є зміна пір року, чи ні, невідомо.
4. Як там справи з штучним інтелектом? Вороги стали розумнішими? Вони вміють використовувати укриття?
Це Rockstar поки що теж тримає в секреті. Коли я йшов по пішохідній доріжці, я помітив, що водій вантажівки несподівано заїхав на тротуар. Цей дивний інцидент став сюрпризом і для самих "рокстарівців". Схоже, що водій просто був п'яний або, можливо, кудись поспішав.
5. Чи можна залазити на сходи?
Я не бачив, щоб Ніко лазив по сходах, але я бачив, як він заліз на телефонний стовп, щоб розглянути Liberty City з висоти пташиного польоту. Залазив він не як горила, а просто підтягувався на сходинках. Це виглядало досить вражаюче. Було добре помітно, як вага Ніко переміщалася з одного боку на інший, поки він карабкається по стовпу.
6. Чи можна спілкуватися з іншими пішоходами на вулиці?
У Ніко голова забита більш важливими справами, а не розмовами з пішоходами на вулиці. Хоча останні здаються дуже балакучими.
7. Яка перша місія в грі, і що ви сказали, коли вперше побачили гру?
Я не бачив першої місії, але я можу припустити, що вона пов'язана з таксі. Що ж до мого першого слова, то я не можу його тут надрукувати. Але це було щось на кшталт "О, Боже!".
8. Як вам здається, Ліберті-Сіті за розмірами як справжній Нью-Йорк, чи ні? У San Andreas, наприклад, була така проблема, коли я міг доїхати до узбережжя всього лише за пару хвилин. Цього разу буде інакше?
Складне питання. Але якщо говорити про масштаби, то відчувається, що це велике реалістичне місто. Наче ви подорожуєте по самому Нью-Йорку. Як зазначено в трейлері, є багато способів досліджувати місто.
9. Ми не бачили жодної човна в трейлері. Що ви можете сказати про це?
Дэн не вдавався в подробиці, але лише зазначив, що в грі не буде лише одного виду транспортного засобу - літаків. З цього можна зробити висновок, що човни в грі залишаться.
10. Що ви можете сказати про якість графіки? Можете порівняти трейлер з самою грою, в трейлері графіка краща, чи гірша?
Rockstar продовжує працювати над якістю графіки. В демо-версії, яку я бачив, графіка краща, ніж у трейлері.
11. Чи можна купувати нерухомість, як це було в Vice City? Знову ж таки, Дэн нічого не сказав з цього приводу, але зазначив, що це не гра, в якій бідний головний герой наприкінці стає багатієм. Я не здивуюсь, якщо ви знайдете нові місця, які будете називати своїм домом, але вважаю, що нерухомість можна отримувати якимись іншими способами. Може бути, вона прив'язана до якихось сюжетних моментів.
12. Чи будуть у головного героя дівчата, як у San Andreas? Якщо так, то чи можна буде на них одружитися?
Та що ж ви так прив'язались з питаннями про жінок. Так, у головного героя будуть дівчата. Я забув запитати, чи можна буде на них одружитися, чи ні.
13. Незвичайні машини. Чи будуть вони в грі, назвіть їх, будь ласка.
Rockstar не показувала нічого подібного у своїй демо-версії, але дивні машини завжди були присутні в GTA. Дэн сказав, що багато в грі обертається навколо Ніко. Думаю, також справи з вибором машин.
14. Rockstar говорила, що фізика машин у GTA IV буде набагато кращою, а камера буде ближче, щоб гравцеві було зручніше і він зміг краще розгледіти всі деталі автомобіля. Які ваші враження від нової камери, порівняйте, будь ласка, з тим, що було раніше. Дякую.
З усього, що я бачив, новим елементом було лише проламування бокового скла, щоб залізти в автомобіль. Анімація розбитого скла виглядає просто вражаюче, хотів би я подивитися на це ще раз. Автомобіль, який я бачив, був новим. У нього був блискучий темно-червоний кузов і реалістичні амортизатори. Він їхав дорогою легко і невимушено. Це була всього лише одна машина, яку я бачив, але виглядала вона по-новому. Цікаво, як Rockstar реалізує фізичну модель інших транспортних засобів у грі.
Якби мені довелося порівнювати, то я б сказав, що нова камера чимось нагадує гру Midnight Club. Вона стала ближче, даючи гравцеві більш детально розглянути деталі автомобіля, і нижче, дозволяючи побачити лінію горизонту і сам місто по вертикалі.
15. Чи можемо ми очікувати побачити в грі області, схожі на заміські в San Andreas?
Як мені сказали, ми не побачимо такої сільської місцевості, як у San Andreas. Крім того, я не здивуюсь, якщо Rockstar випустить додатковий контент для Xbox Live, який додасть у гру нові локації. Може бути, вони і додадуть п'яте місто до Liberty City, але чи можна розраховувати на щось більше, я не знаю.
16. Чи бачили ви членів якихось кримінальних угруповань у грі? Якщо так, то яких? Правда, що новий Liberty City - детальна копія Нью-Йорка, чи він просто схожий на Нью-Йорк? Чи є в грі будівлі, в які можна заходити без підзавантаження?
Я не бачив жодних представників тієї чи іншої злочинної групи, але це ще не означає, що їх немає в грі. Rockstar нічого не говорили мені з цього приводу. Але в грі ще багато всього, що залишається невідомим і загадковим. Це ж все-таки GTA і я буду дуже здивований, якщо в грі не буде злочинних угруповань. Що стосується другого питання, то можу сказати, що Liberty City змодельований з Нью-Йорка, але він не є його точною копією. Як Дэн зазначив у статті, в реальному світі не настільки весело. Ви не можете просто додати в гру ціле місто і очікувати від цього захоплюючого геймплею. Є, звичайно, впізнавані місця, але геймплей залишається на першому місці.
17. З'являться в грі персонажі з інших частин GTA?
Rockstar вирішила мені не відповідати на це питання, але по усмішці Дэна я зрозумів, що, можливо, будуть якісь перетворення.
18. Чи повинен головний герой ходити в тренажерні зали і правильно харчуватися, як це було в San Andreas?
Не схоже на те, що Ніко — один з тих людей, які багато працюють над тим, щоб залишатися у формі. Тому не очікуйте від нього того, що він буде бігати по тренажерним залам. Що ж до їжі, то я не думаю, що ми побачимо його за цим процесом. Єдине, щодо чого я сумніваюся, це щодо походів в перукарню і покупок одягу.
19. А правда, що в грі немає підвантажень?
Я не бачив жодної підвантаження під час демонстрації. І це включаючи те, що ми заходили в два будинки, розташовані в різних частинах міста.
20. На що схожий телефон?
Графіка телефону ще не допрацьована до кінця, тому я не буду особливо вдаватися в подробиці, а просто скажу, що інтерфейс, схоже, буде дуже простим і інтуїтивно зрозумілим. Чесно кажучи, він виглядає як справжній мобільник.
21. Нам знову підсовують всі ті ж три машини, як і в попередніх серіях GTA?
Я не знаю, в яку GTA ви грали, але у мене на вибір завжди було більше трьох машин. В грі з'явилося багато різновидів таксі. Що стосується інших машин, то їх теж, мабуть, досить багато, тому є з чого вибрати.
22. Як вам графіка і що ви можете сказати про дальність промальовування в грі?
Ефекти виглядають приголомшливо. Вони — одні з найкращих, що я коли-небудь бачив в іграх. Напевно, це буде найкрасивіша гра, що вийде в переддень різдвяних свят. Що ж до дальності промальовування, то я не помічав раптово з'являючихся автомобілів, ліхтарних стовпів або пішоходів. При цьому FPS тримався на гідному рівні, а система освітлення не може бути кращою.
23. Вийде демка для Xbox 360?
Rockstar поки що нічого не говорила з цього приводу, але мені здається, що люди куплять цю гру незалежно від того, грали вони в демо-версію чи ні.
24. Я хочу дізнатися, коли GTA IV в версії для Xbox 360 з'явиться на прилавках магазинів у Квебеку (Канада).
Ні. Rockstar сказали мені, що Квебек — єдине місце на землі, де GTA IV не вийде. А якщо серйозно, то я не знаю. Подзвоніть в якийсь магазин і дізнайтеся.
25. Якщо порівнювати з іншими іграми серії GTA, то наскільки великою буде GTA IV.
Я вже багато сказав про саме місто, тому я відповім на це питання так, ніби ви запитували про тривалість самої гри. Я запитував Дена про це, і він сказав, що гру можна буде порівняти за тривалістю з іншими іграми серії, але зараз вони не можуть точно визначити, скільки часу у вас піде на проходження GTA IV, адже гра все ще в розробці. Іншими словами, вас знову чекають сотні годин геймплею. Мультиплеер, про який поки що нічого не відомо, може серйозно доповнити загальний ігровий час.